INTERNATIONALE SAMENWERKING De Surface Assault and Training Group (SATG) voert amfibische operaties zelden alleen uit. De SATG werkt in VN-, NAVO- of EU-verband samen met krijgsmachten van partnerlanden. Het belangrijkste voorbeeld van verregaande samenwerking is de United Kingdom Netherlands Amphibious Forces (UK/NL AF), waarbinnen de SATG nauw samenwerkt met haar Britse zusterorganisatie.
ORGANISATIE De SATG bestaat in totaal uit 241 personen, onder wie een staf van 21 personen die leiding geeft aan zes subeenheden: 1. de Amphibious Support Group (ASG) 2. de Landing Craft Utility (LCU) Troop 3. de Landing Craft Vehicle Personnel (LCVP) Troop, 4. het Fast Raiding Interception and Special Forces Craft (FRISC) Squadron 5&6 Landing Craft Control Team (Light en Heavy)
1. De ASG verzorgt de logistieke ondersteuning van de SATG en is verantwoordelijk voor het administratieve en feitelijke beheer van uitrusting, wapens en munitie. Daarnaast heeft de ASG capaciteit om spoedreparaties uit te voeren aan de vaartuigen. Vanuit de ASG wordt de gunner / rescueswimmer capaciteit voor de NH-90 search and rescue (SAR) helikopter geleverd.
2. De LCU Troop bestaat naast een klein stafelement uit vijf LCU’s en haar bemanningen. Een LCU wordt ingezet voor het transport van zwaar materieel tussen amfibische schepen en het land. Daarnaast wordt het vaartuig ingezet als drijvend commandoplatform of als een amphibious forward operating base.
3. De LCVP Troop bestaat naast een kleine staf uit 12 LCVP’s en haar bemanningen. Een LCVP kan zowel personeel als lichte voertuigen vervoeren.
4. Het FRISC Squadron bestaat uit een kleine staf van vijf personen en beschikt over drie verschillende typen FRISC’s verdeeld over drie troops, te weten: Raiding Crafts (RC) voor de MCG’s, Maritime Counter Terrorism crafts (MCT) voor het Maritime Counter Terrorism Squadron van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF), Special Operation Crafts (SO) voor het Conventional Squadron van NLMARSOF en Interceptors voor de patrouilleschepen. Het FRISC Squadron kan ook worden ingezet in het kader van civiel-militaire samenwerking, onder andere in combinatie met de Duik en Demonteer Groep.
5. & 6. Landing Craft Control Team (Light en Heavy). De SATG beschikt over twee Landing Craft Control Teams (LCCT’s). Een LCCT bestaat uit een staf en een beachreccegroup, een beachcontrolgroup en een heavy vehiclegroup. Het duikteam van de beachreccegroup biedt ondersteuning aan amfibische operaties door het gebied vanaf 2 meter waterdiepte tot de waterlijn te onderzoeken en vrij te maken van mijnen, hindernissen en andere obstakels. De voertuigenploeg beschikt over zware voertuigen zoals de Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV) en biedt ondersteuning aan een snelle doorstroming van eenheden en hun materiaal over het landingsstrand.
Ook kan er een amfibische taakeenheid worden samengesteld. Deze taakeenheden kunnen zelfstandig opereren vanuit een amphibious forward operating base of worden ingezet vanaf schepen zoals de Landing Platform Dock’s (Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt) en het Joint Support Ship (Zr.Ms. Karel Doorman). Deze capaciteit kan worden aangewend om bijvoorbeeld piraten te verstoren.