DIRECT INZETBAAR

Korps Mariniers

in het kort

DIRECT INZETBAAR
Operaties vanuit zee zijn vaak complex. Het Korps Mariniers is een elite-eenheid die zich thuis voelt op zee, op land en vooral op de grens daarvan. Dat vereist flexibiliteit, speciale opleidingen en trainingen. Juist daardoor kunnen mariniers overal ter wereld in actie komen. In de jungle, de woestijn en boven de poolcirkel. Mariniers kunnen, voordat reguliere landgerichte eenheden worden ingezet, snel ingrijpen.

VANUIT ZEE
Het Korps Mariniers is één met de Koninklijke Marine. Aan boord van marineschepen kunnen mariniers met vaartuigen, voertuigen en helikopters, zonder door landen te rijden of over landen te vliegen, via internationale wateren bij crisis- of rampgebieden komen en eventueel ver landinwaarts trekken. Mariniers hebben geen grote bases op land nodig. Hun bases kunnen zij inrichten op marineschepen voor de kust. Hierdoor kan de politiek de eenheden snel inzetten of snel terugtrekken.

SPECIALISTISCHE EENHEDEN
Speciale operaties zijn vaak moeilijke, gevaarlijke en zeer geheime acties. Het Korps Mariniers is een gespecialiseerde eenheid met maritieme expertise. Uit deze specialisatie vloeien hoogwaardige getraindheid, specialistische middelen en een organisatie voort die is ingericht op acties van kleine eenheden. Hierdoor zijn mariniers bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van speciale operaties.

INTERNATIONALE PARTNERS
Het Korps Mariniers heeft nauwe samenwerkingsverbanden met de Britse Royal Marines en het United States Marine Corps, met wie er jaarlijks diverse NAVO-oefeningen worden gehouden. Gedurende de Spaanse bezetting vochten Britse en Nederlandse mariniers zij aan zij onder Prins George of Hesse-Darmstadt die in 1704 Gibraltar veroverde. Sindsdien is er een nauwe samenwerking die in 1973 bekrachtigd werd met de integratie van het operationele eenheden van het Korps Mariniers binnen de 3e Commando Brigade Royal Marines. Deze integratie staat bekend als de United Kingdom-Netherlands Landing Force en is onderdeel van de United Kingdom-Netherlands Amphibious Force.

Royal Marines
De Royal Marines zijn een lichte infanterie eenheid, opgericht in 1755 als maritieme infanterie binnen de Royal Navy. De historie gaat echter terug tot 28 oktober 1664 als de “Duke of York and Albany’s maritime regiment of Foot“. De Royal Marines zijn maritiem georiënteerd en gespecialiseerd als lichte infanterie commando-eenheid. De Royal Marines zijn snel inzetbaar ter ondersteuning van de Britse belangen. De Royal Marines bestaan uit een lichte infanterie Brigade (3e Commando Brigade) en aan aantal parate eenheden zoals de Special Boat Service (SBS), 1 Assault Group Royal Marines, Fleet Protection Group Royal Marines (voorheen de Commacchio Group) en een compagnie binnen de Special Forces Support Group. De Britse mariniers opereren onder alle klimatologische omstandigheden en trainen op het gebied van amfibische en expeditionaire oorlogsvoering, snelle inzetbaarheid, ondersteuning aan Special Forces en zijn inzetbaar in arctisch- en bergterrein. De Royal Marines bestaan uit ruim 8.300 mariniers.

 

images-58

 

 

THE ROYAL MARINES

 

United States Marine Corps
Het United States Marine Corps is een onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten en verantwoordelijk voor het voeren van militaire gevechtskracht vanuit zee, waarbij zij de mobiliteit van de United States Navy gebruikt om snel een zogeheten combined arms task forces te ontplooien. Het USMC is in 1775 opgericht en bestaat vandaag de dag uit 195.000 actieve mariniers en 40.000 reservisten. Het USMC beschikt over zwaar gemechaniseerde eenheden met tanks, (amfibische) pantservoertuigen en artillerie die met landingsvaartuigen aan land kunnen worden gebracht. Verder heeft het USMC eigen gevechtsvliegtuigen en helikopters voor luchtsteun. In het USMC is iedere marinier als infanterist getraind (“every marine a rifleman“) maar kan daarnaast ook een tankschutter of piloot van een vliegtuig zijn. Marinierseenheden zijn gespecialiseerd in amfibische taken en operaties op de grens van water en land. Amerikaanse mariniers bemannen ook de beveiligingsdetachementen op alle Amerikaanse ambassades.


 

432px-USMC_logo

 

 

 

UNITED STATES MARINE CORPS