VEILIGHEID

Bijdrage aan Veiligheid


Zonder veiligheid is het leven zoals wij dat kennen niet mogelijk. In veel gebieden in deze wereld worden mensen geconfronteerd met terreur, bomaanslagen, maar ook etnisch, politiek en discriminerend geweld. In gebieden waar mensen onveilig zijn, kunnen zij niet naar school, is er geen of nauwelijks gezondheidszorg en is er voortdurende angst. Alledaagse zaken als winkelen, je mening uiten of een sportwedstrijd bezoeken, zijn in die situaties vaak niet zonder gevaar. Onveiligheid gaat bovendien verder dan alleen criminaliteit, maar kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld (de nasleep van) natuurrampen.

Nederland is al decennia een veilig land. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe het is om in een onveilig gebied te leven. Die veiligheid moet zo blijven, maar daar moet ons land wel wat voor blijven doen. Veiligheid komt niet vanzelf.

Het Korps Mariniers werkt aan veiligheid. Aan veiligheid in Nederland, maar ook in het buitenland en soms tegelijkertijd. Want het Korps Mariniers wordt met name ingezet in het buitenland, zodat Nederland veilig blijft.


Dreiging van aanslag op Nederlandse tunnels


Het verbeteren van de veiligheidssituatie voor de lokale bevolking is niet minder belangrijk. Na overstromingen, aardbevingen en andere natuurrampen is er vaak hulp van buitenaf nodig om het getroffen land weer op de been te helpen. Anders zijn er risico’s op uitbraken van ziekten en plunderingen. Het Korps Mariniers is in het verleden meerdere keren ingezet na dergelijke natuurrampen.

Het beveiligen van de opleiding van politieagenten in Kunduz, Afghanistan is een voorbeeld om veiligheid te verbeteren op korte termijn ter plaatse en op lange termijn in een groter gebied. Het kleine beetje hulp dat Nederlandse mariniers leveren draagt bij aan een stabieler wordend land, dat in de toekomst verantwoordelijk wordt voor haar eigen veiligheidsapparaat, waarmee bijvoorbeeld de strijd aangegaan kan worden met binnenlandse terroristen en kan voorkomen dat zij de wereld over gaan.

Patrouilles met snelle vaartuigen, zoals de FRISC’s in de Caribische Zee door mariniers dragen bij aan veiligheid van Nederland door het drugssmokkelaars lastiger te maken drugs door te voeren naar ons land.

In eigen land kan de Unit Interventie Mariniers (UIM) als onderdeel van het Ministerie van Justitie voorkomen dat gevaarlijke situaties uit de hand lopen.

Natuurlijk is het Korps Mariniers uitstekend in staat om in een groot conflict een bijdrage te leveren aan de veiligheid van Nederland of andere NAVO lidstaten.

Veiligheid is een voorwaarde voor mensen om te kunnen leven. Die essentiële voorwaarde verdedigt het Korps Mariniers dagelijks. In eigen land in het openbaar of ver weg op de grens van water en land in het geheim.


Marine onderschept drugs