Expeditie Jan Mayen
De door de Koninklijke Marine uitgevoerde expeditie naar het eiland Jan Mayen (tussen IJsland en Spitsbergen) ter viering van het 400 jarig bestaan was een logisch gevolg van de geschiedenis van beiden; vierhonderd jaar geleden bezocht Michiel de Ruyter het eiland immers al.
Het eiland Jan Mayen
Op 14 augustus kwam Zr.Ms. Zeeland aan bij het eiland Jan Mayen. Op dit eiland ligt de noordelijkste actieve vulkaan ter wereld: de Beerenberg. De route naar de 2277 meter hoge top is ongeveer 25 kilometer lang en ten dele zwaar vergletsjerd waardoor deze een reële uitdaging vormt. Daarnaast zijn plotselinge weersverslechteringen meer regel dan uitzondering.
Het doel van de expeditie
Het doel van het zes man sterke klim team was drieledig. Ten eerste wilde het de top zo snel en veilig mogelijk beklimmen en weer afdalen en ten tweede wilde het onderweg kwikmeters plaatsen. Hiermee kan data gegenereerd worden over de uitstoot van kwik bij actieve zones op de helling van de vulkaan. Ten derde wilde het samples meenemen van vulkanisch gesteente op de top en specifieke mossen van de lager gelegen gebieden. Het team werd bij de beklimming, op afstand, ondersteund door de senior subject matter expert mountain leader van NLMARSOF. Om half vijf ’s middags op 19 augustus 2014 bereikte het team na een aantrekkelijke beklimming in een diversiteit van weersomstandigheden de top van de Beerenberg; een grandioos begin van de Roadmap ML.
Onderzoek
Na de beklimming en het behalen van de beoogde doelstellingen, ondersteunde het team de wetenschappers en onderzoekers. Het droeg zorg voor de mogelijkheid tot onderzoek op de moeilijk bereikbare plekken op het eiland en adviseerde ten aanzien van het terrein en de begaanbaarheid ervan. Een cruciale rol met het oog op de veiligheid van alle expeditieleden.
Berichtgeving over de Expeditie Jan Mayen:
25-07-2014 (RUG) Groningse onderzoekers met Koninklijke Marine naar eiland Jan Mayen
06-08-2014 (Marineschepen.nl) De gedenksteen op Jan Mayen en de marine (deel 1)
13-08-2014 (Defensie) Marine en wetenschappers op poolexpeditie naar Jan Mayen
13-08-2014 (Marineschepen.nl) Zr.Ms. Zeeland vertrokken naar Jan Mayen
16-08-2014 (Nu.nl) Expeditie wetenschappers en mariniers komt aan bij Jan Mayen
16-08-2014 (BN-DeStem) 400 jaar na ontdekking Jan Mayen gezamenlijke expeditie marine en wetenschap
25-08-2014 (De Telegraaf) Nederlandse expeditie Jan Mayen afgelopen
26-08-2014 (RUG) Geslaagde expeditie met de Koninklijke Nederlandse Marine in augustus 2014