Manaslu

Himalaya-expeditie Manaslu

De expeditie naar de Manaslu (8.163 m) in het Himalaya gebergte van Nepal, is de derde milestone van de 'Roadmap ML'. De beklimming van deze op 8 na hoogte berg ter wereld zal plaatsvinden in 2016. De Manaslu staat bij klimmers bekend als één van de meest uitdagende.

Een geschikte berg

Ten eerste was het identificeren van een geschikte berg al een uitdaging, dit is uitgevoerd aan de hand van diverse criteria waaronder de veiligheidssituatie en de politieke gevoeligheid van de landen waar zo’n beklimming kan starten; Nepal, China, Tibet of Pakistan. Vervolgens volgde de toestemmingsprocedure van CKM via C-ZSK, D-DAOG en CDS naar de MINDEF die op 2 juli 2014 instemde. Daarnaast is het organiseren van een dergelijke expeditie geen sinecure, zeker niet bij een internationaal samengesteld expeditie team. Tenslotte zal ook de beklimming van de berg in alle opzichten het uiterste vergen van de mountain leaders. 

Het geselecteerde expeditie team zal - in de geest van de Korpswaarden - door middel van een teamprestatie proberen tenminste een (1) klimteam in staat te stellen de top van de Manaslu te beklimmen. Alle voorwaarden voor de beklimming, zoals het aanbrengen van zogenaamde ‘vaste touwen’ en het opbouwen van de hoogtekampen, worden door het expeditie team zelf gerealiseerd. De vijf (internationale) klimteams bestaan uit Nederlandse MLs aangevuld met buitenlandse ML en/of HBF partners en een sherpa. Zij worden ondersteunt door een vijf man sterke permanente basiskampstaf.

Verplichte activiteiten

Het lijkt met het oog op het forse aantal (lawine) ongelukken bij dergelijke extreme expedities onnodig om het belang van een goede voorbereiding te benadrukken. Deze wordt ten behoeve van een zo veilig mogelijke uitvoering mede geborgd door deelname aan een vijftal verplichte activiteiten waaronder een medische keuring, lawine training en teambuilding. De voorbereiding voor de expeditie-arts is ten dele een separaat traject; hij heeft inmiddels de berg- en wintertraining gevolgd en heeft deelgenomen aan een trekking expeditie naar de Dhaulagiri (Nepal) onder leiding van het Medisch Commando uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze expeditie werd medisch personeel geschoold in de (medische) aspecten van het opereren onder extreme omstandigheden en op extreme hoogtes.

Investering voor de toekomst

De Commandant van het Korps Mariniers is zich bewust van de beslaglegging op MLs maar ziet dit programma als een investering voor de toekomst. Na een hopelijk succesvolle uitvoering van de tweede activiteit uit de Roadmap ML, het beklimmen van 4000-plussers in de Zwitsere Alpen, zal de mountain leader gemeenschap ten behoeve van de beoogde investering nogmaals tot het uiterste moeten gaan.