Seabased Support Group (SSG)
AANGEPASTE LOGISTIEK OP ZEE
Hoewel mariniers gedurende lange tijd zelfstandig kunnen opereren, moeten ook zij na enige tijd kunnen worden bevoorraad. Denk daarbij aan voedsel en munitie. Dergelijke bevoorrading kan vanuit zee worden geregeld. Dit is de taak de Seabased Support Group (SSG). Het bestaat uit 98 personen en levert de maritiem operationeel logistieke ondersteuning voor marinierseenheden volgens het principe just in time, just enough: mobiel en flexibel inzetbaar. Vanaf schepen zoals een Landing Platform Dock (LPD) of een Joint Support Ship (JSS) kan met weinig logistieke middelen een voortzettingsvermogen op en vanuit zee gedurende dertig dagen worden gegarandeerd. Marinierseenheden kunnen zo direct operaties aan land uitvoeren in de beginfase van een conflict zonder daarvoor een logistieke basis aan land nodig te hebben.
INTERNATIONALE SAMENWERKING De marine kent een aantal samenwerkingsverbanden zoals met Belgiƫ, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Ook op het logistieke vlak wordt samengewerkt en afgestemd met deze internationale (NAVO)-partners. ORGANISATIE EN TAKEN De SSG bestaat uit een kleine staf en vier troops:
1 . De Equipment Support Troop: beheert en levert de bulkvoorraden, verzorgt de onderhoudsketen van de bulkvoorraden en verzorgt de individuele bruikleen van persoonlijke uitrusting aan alle militairen die geplaatst zijn bij de operationele marinierseenheden. 2. De Weapons en Ammo Troop: beheert de wapens, richtmiddelen, optieken en verzorgt het onderhoud. 3. De Workshop and Transport Troop: beheert het voertuigenpark en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdeling daarvan. 4. Communications and Information Systems (CIS) Troop: levert systeemondersteuning, beheert de verbindingsmiddelen en verzorgt het onderhoud hiervan.