Nieuws

Prinsjesdag 2016

Prinsjesdag 2016

Het kabinet stelt volgend jaar € 300 miljoen euro extra beschikbaar voor Defensie. Hiervan wordt ongeveer € 200 miljoen ingezet om de basisgereedheid op orde te brengen.

Zo wordt onder meer de reservedelenvoorraad aangevuld en kan extra personeel worden aangenomen. Ongeveer € 100 miljoen is nodig om de Rijksbrede ruilvoetproblematiek op te lossen. Dat is vandaag op Prinsjesdag officieel bekend gemaakt.
De krijgsmacht zet zich in 2017 met bijna 8,7 miljard euro in voor een veilige en stabiele wereld. Dit is belangrijker dan ooit. Europa wordt omringd door conflicten en dreigingen en wereldwijd is de veiligheidssituatie complex en onzeker.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert is blij met de investering. “Onze eerste prioriteit is het op orde brengen van de basisgereedheid. Dat kunnen we met dit bedrag doen. Het zal logischerwijs enige tijd duren voordat de maatregelen ook daadwerkelijk voelbaar en zichtbaar zijn. Maar, we komen nu op een punt waar we langzamerhand de positieve effecten van het extra geld gaan zien.”
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp: “Er is veel instabiliteit om ons heen. Dat vraagt om een krijgsmacht die er staat als het er echt op aankomt. Maar, ik wil ook benadrukken dat de bal ook bij onszelf ligt. De politiek heeft de problemen onderkend. Het is aan ons om het waar te maken.”

Het geld wordt gebruikt om de geoefendheid van militairen te verbeteren, inclusief die voor grootschalig optreden op hogere geweldsniveaus. Ook wordt geïnvesteerd in brandstof, oefenmunitie en inlichtingencapaciteit. Een ander speerpunt dat samenhangt met de basisgereedheid is de vulling van eenheden. Om dit te verbeteren wordt geïnvesteerd in initiële en functieopleidingen, zoals de opleiding ‘Veiligheid & Vakmanschap’.

Terug