Nieuws

Uitreiking erekoord Koninklijke Marine

Uitreiking erekoord Koninklijke Marine

Uitreiking erekoord Koninklijke Marine

Donderdag 7 april was er een bijzondere Alle Hens bij de 1st Marine Combat Group.

 

Korporaal van de Mariniers Niels en de Marinier der Eerste Klasse Bob kregen - in het bijzijn van hun familie en de Korpsadjudant, stafadjudant van Leeuwen - het Erekoord Koninklijke Marine uitgereikt. Dit erekoord kan worden toegekend aan personeel dat op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk handelt op een manier die uitgaat boven wat van iemand in die omstandigheden verwacht mag worden en daarmee voorkomt dat een ander persoon om het leven komt of zeer ernstig gewond raakt.


Op 15 november 2015 raakte een politieagent op St. Maarten zwaar gewond toen hij met zijn motor op een ander voertuig klapte. De motoragent had een catastrofale bloeding aan zijn been en verloor binnen een aantal minuten zijn bewustzijn. Het ongeval vond plaats nabij het appartementencomplex van het mariniersdetachement St. Maarten en een aantal van hen was snel ter plaatse om hulp te verlenen. “Alle betrokken mariniers hebben die avond uitstekend werk geleverd en als team hebben ze gezorgd dat de catastrofale bloeding gestopt werd en dat de politieagent het ongeluk overleefd heeft”, aldus Luitenant-Kolonel der Mariniers Ivo Moerman, Commandant van de 1st Marine Combat Group. Korporaal Niels heeft daarbij uiterst doortastend opgetreden en onder zijn leiding hebben de mariniers de chaotische situatie snel onder controle gekregen en de benodigde levensreddende handelingen uitgevoerd.

Marinier Bob heeft laten zien dat hij in een stressvolle situatie kalm blijft en daarbij uitstekend in staat is om de juiste beslissingen te nemen en zijn vaardigheden als Combat Life Saver toe te passen. Hij heeft hierbij daadkrachtig opgetreden en zijn collega’s goed en duidelijk aangestuurd.

 

 

Terug